Concerten

Geplaatst op door

We proberen 3 concerten per 2 jaar te brengen.

386Zo waren er in 2006 “Bekoren” en “On Christmas Day”, en in 2007 stond “O Lord” (een combinatie van koor en theater, in scène gezet door Bart Cafmeyer) op het programma. Een jaar later nam Lamidore deel aan “The Queen Symphony” van de Torhoutse harmonie De Jongelingskring en aan “Karibuni” in Zwevegem. In 2009 kaapte het koor de eerste prijs en tevens de publieksprijs weg in een wedstrijd in Kontich.

2010 werd een feestjaar, met het jubileumconcert “Jubile d’amore” in het voorjaar en het kerstconcert “En het licht”.

In mei 2012 was er het eerste concert onder leiding van de nieuwe dirigent Geert. “Beautiful Noise” werd een voltreffer, zo bleek uit de commentaren van de bijna 600 aanwezigen.

JVB_20121222_202534In het weekend van 22 en 23 december 2012 was het centrum Groenhove twee maal tot de nok gevuld voor een dubbelconcert met Ishtar. Ook nu waren de toeschouwers heel lovend: “Tussen donker en licht”was inderdaad een concert waar iedereen warm van werd.

In mei 2013 bracht Lamidore “Smaakmakers”, een concert dat – tot grote verwondering van de toeschouwers – als een repetitie begon, maar uiteindelijk uitgroeide tot een hartig muzikaal menuutje, met liedjes uit de concerten van 2012 en enkele voorproevertjes van “The Armed Man”, een triple concert dat in november 2014 op drie locaties met meer dan honderd zangers zou plaatsvinden.

JVB_20131218_192707Op woensdag 18 december 2013, drie weken na de vreselijke tyfoon in de Filipijnen, was de kapel in Groenhove in een recordtijd helemaal gevuld voor het kerstconcert “A time for peace”. Het was voor Lamidore een bijzondere vreugde om de opbrengst van dat concert aan de Torhoutse Eva Clarysse en haar project S.T.E.R. te kunnen schenken. S.T.E.R. wil in samenwerking met Artsen Zonder Grenzen de Filipijnse samenleving weer helpen opbouwen.

Eind mei 2014 maakte dirigent Geert zijn droom waar: een Jazzconcert met Le Quintet Jazz van David Kozak, de pianist waarmee hij in zijn “Franse” periode veel had samengewerkt. Een echte uitdaging, zowel voor hem als voor het koor, om de jazzliederen live te accorderen met de improvisatiemuziek van 5 muzikanten, die hun artistieke strepen op de internationale scenes hadden verdiend. Het publiek heeft het authentieke, het charmante van die gedurfde koorprestatie kunnen smaken.

In juni 2014 werd Geert getroffen door een herseninfarct. Gelukkig verliep het herstel voorspoedig, maar het was voor hem onmogelijk om Lamidore voor te bereiden op het concert “The Armed Man”, dat voorzien was voor november, in samenwerking met de koren Beauvarlet Koksijde en Magnificat Ursel. Dit concert moest een beklijvende herdenking worden van de 100ste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Dirigent ad interim Thomas Vanderper sprong in de bres, en hoe! De 3 voorstellingen werden een groot succes, maar Lamidore is niet weinig trots op het optreden op eigen bodem, in de kerk van Don Bosco: de toeschouwers waren onder de indruk van klank, licht en beeld.

In december 2015 waren de buitentemperaturen buitengewoon hoog voor de tijd van het jaar, maar ook de sfeer op de drie kerstconcerten Joy@Christmas was warm. Op vrijdag 18 kon het koor de harten van de 120 aanwezigen in het kleine kerkje van Ronsele-Zomergem beroeren. Op zaterdag 19 en zondag 20 was de kapel van Groenhove Torhout tweemaal gevuld met een stralend koor, mooie klanken en gesproken woorden, en een hartelijk publiek.

In oktober 2016 bracht het koor het concert “Nationale 7” in het cultureel centrum De Brouckere. Het werd een reis doorheen 50 jaar “Chansons françaises”, met Trenet, Brel, Brassens, Dassin, Fugain, Sardou, Fernandel e.a. De tocht ging door vele prachtige landschappen, maar er waren ook enkele spannende bochten te nemen. Kortom, een reis zoals het leven zelf!

In oktober 2017 mocht de nieuwe dirigente Anne-Leen Gevaert haar muzikale talenten demonstreren tijdens het concert “The Sound of Movies”, een project dat filmmuziek in de spotlights zette. Onder haar leiding kon het koor tweemaal de theaterzaal De Brouckere doen bruisen. De reacties van het publiek waren hartverwarmend: “Leuke avond”, “Hoog niveau”, “We hebben écht genoten”… Voorzitter Huib dankte Anne-Leen achteraf voor de heel mooie samenwerking van de voorbije 10 maanden en het heerlijke resultaat. En hij voegde er aan toe: “Dit smaakt naar méér”. 

En of het naar meer smaakte! Amper 2 maanden later kwam het concert  “Dichter bij Kerst”. Het koor serveerde aan een volle Groenhovekapel een verrassingskerstschotel van originele en klassieke liedjes, overgoten met de poëzie van dichter Dirk De Bosschere. De sfeer in de kapel deed alle harten smelten…

2018-11-11-lamidore-141

Het bevrijdingsconcert Give Peace a chance in het weekend van 11 november 2018 was groots, met 3 Torhoutse koren, 4 muzikanten, 6 acteurs, 1 eindregisseur en een grote groep medewerkers. Het geheel van muziek, toneel en beelden raakte de ziel van de talrijke toeschouwers. Velen in de zaal voelden dezelfde krop in de keel: “Als de wapens nu maar eens voorgoed zwegen…”.

In oktober 2019 brachten we het herfstconcert Dit is Belgisch. Het koor werd magistraal begeleid door pianiste Lynn Leterme en percussionist Sam Boeckaert. De presentatie van het concert was een kolfje naar de creatieve hand van Marieke De Maré, die alle liedjes als een sappig Belgisch menu voorschotelde, bestrooid met enkele originele weetjes. En uiteraard zorgde de deskundige leiding van chef(-kok) Anne-Leen voor een heerlijke mise-en-place. De reacties van het publiek waren … ovenwarm! Lamidore, een driesterrenkoor!

In het weekend van 21 en 22 december ’19 volgde snel het kerstconcert Teken van Hoop, in samenwerking met de Torhoutse cartoonist O-Sekoer. Ook nu zorgde Lynn Leterme voor de pianobegeleiding. Het was geen vrijblijvend concert: de cartoons over oorlog, migratieproblematiek, klimaatverandering … duwden iedereen ruw op de feiten, maar met onze kerstliederen drukten we onze hoop op een betere en vredevolle wereld uit. Die hoop werd alsmaar groter in het laatste thema “Op zoek naar lichtpunten”.

Na 2 jaar corona kon Lamidore in 2022 twee concerten verzorgen. In april was er “The Sixties”, een verwijzing naar de zestigste verjaardag van het koor, twee jaar eerder. Het publiek kon het repertoire uit de jaren 60 smaken: Elvis Presley, Simon & Garfunkel, Bob Dylan, Roco Granata … Het concert werd meesterlijk gepresenteerd door Didier Lingier, met nieuwsberichten uit de Torhoutse bode van toen. Lamidore wijdde een deel van de opbrengst aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze stad.

In december 2022 kwam Lamidore alweer creatief uit de hoek. Niemand minder dan de Torhoutse woordkunstenaar Bart Cafmeyer zorgde voor een originele inkleding. Met een eigen verhaal bracht hij de beelden in de kerststal tot leven. Dat kerstconcert kreeg de toepasselijke naam Kerst in beeld. Het koor liet een breed gamma aan authentieke kerstliederen horen, met o.a. een kerstlied van een Brugse componist uit de 17e eeuw, een song van de hand van Joost Van den Vondel en enkele gekende klassiekers.

Wil je onze plannen voor de komende maanden kennen? Zie “Toekomstmuziek”. Tot ziens